Doskonała zapiekanka z oliwkami i ziemniakami. Przepis autorstwa samej Ewy Wachowicz. Na pewno wyjdzie i będzie smakować wyjątkowo.
składniki:
- 1 kg - ziemniaków
- 3 - cebule
- 2 - papryki czerwone
- 500 g - pieczarek
- 3 - pomidory
- 200 g - oliwek zielonych
- oregano
- sól
- pieprz
- kawałek sera żółtego
przyrządzanie:
Przygotować wszystkie składniki – ziemniaki, cebule, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą. Wierzch posypać oliwkami. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę – do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone.
Pod koniec zapiekania posypać startym serem.