Lubicie orientalną kuchnię? Jeżeli tak z pewnością wasze uznanie zdobędzie nasza zupa curry z kurczakiem. Mieszanka imbiru, curry, limonki rozgrzeje i zabierze w orientalną podróż!
składniki:
- mały filet z piersi kurczaka
- 0,5 l wywaru warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- mała papryczka chili
- dwie małe cebule dymki
- 2 łyżki przyprawy curry
- sok z połowy limonki
- kilka plasterków świeżego imbiru
- garść suszonych grzybów mun
przyrządzanie:
Grzyby zalewamy gorącą wodą.
Wywar wstawiamy na gaz. Cebulę dymkę i papryczkę kroimy i wrzucamy na oliwę na patelnię.
Do gotującego się wywaru dodajemy mleko kokosowe, kiedy się zagotuje, dodajemy zeszkloną cebulę z papryczką, brokuł i curry i posiekany imbir.
W tym czasie na osolony wrzątek wrzucamy pokrojoną w plastry pierś kurczaka, gotuję chwilę, wyciągamy i dodajemy do wywaru.
Grzyby mun siekamy i dodajemy do zupy.
Doprawiamy zupę sokiem z limonki.