Odświeżamy kolejne przepisy, aby raz jeszcze zasmakować pysznych potraw sprzed kilkunastu lat. Oto receptura na zupę czosnkową. Z dodatkiem czerwonego wina i żółtka.
składniki:
- pęczek włoszczyzny
- kilka liści lauroweych
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 cebule
- 12 - 14 ząbków czosnku
- olej słonecznikowy
- kieliszek czerwonego wina
- 1 żółtko
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz, suszony majeranek i tymianek
przyrządzanie:
Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać bulionem. Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone zółtko wymieszane ze śmietaną.Całość zmiksować.