Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Zupa fasolowa

Porcja dla 4 osób:

  • 150 g suchej fasoli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 l wywaru z jarzyn,
  • sól, pieprz.
  • Grzanki:
  • 4 kromki białej bułki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Fasolę umyć. Wlać 500 ml zimnej, przegotowanej wody, moczyć fasolę 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzać. Marchewkę i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. Boczek pokroić na grube plastry, podsmażyć na patelni. Po wyjęciu, pokroić w kostkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebule, marchewkę i pomidor. Do garnka z ugotowana fasola wlać wywar z jarzyn, zagotować. Dodać podsmażone jarzyny i sól. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę przetrzeć przez sito. Przygotować grzanki: każda kromkę przekroić na 4 części, zrumienić w piekarniku. Gorące grzanki posmarować masłem roztartym z czosnkiem i solą. Przetartą zupę ponownie zagotować. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Posypać skwarkami z boczku. Podawać z grzankami.