Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Zupa fasolowa

Porcja dla 4 osób:

  • 150 g suchej fasoli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 l wywaru z jarzyn,
  • sól, pieprz.
  • Grzanki:
  • 4 kromki białej bułki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Fasolę umyć. Wlać 500 ml zimnej, przegotowanej wody, moczyć fasolę 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzać. Marchewkę i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. Boczek pokroić na grube plastry, podsmażyć na patelni. Po wyjęciu, pokroić w kostkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebule, marchewkę i pomidor. Do garnka z ugotowana fasola wlać wywar z jarzyn, zagotować. Dodać podsmażone jarzyny i sól. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę przetrzeć przez sito. Przygotować grzanki: każda kromkę przekroić na 4 części, zrumienić w piekarniku. Gorące grzanki posmarować masłem roztartym z czosnkiem i solą. Przetartą zupę ponownie zagotować. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Posypać skwarkami z boczku. Podawać z grzankami.