Staropolska zupa jabłkowa z miodowymi grzankami idealna na jesienne chłody. Posmakuje szczególnie dzieciom.
składniki:
- 8 jabłek
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 2 goździki
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki cukru
- 1 l wody
- szczypta szafranu (niekoniecznie)
- 100 ml słodkiej śmietanki
- cynamon
- 4 pszenne tosty
- płynny miód
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
przyrządzanie:
- Umyj jabłka, usuń środek z pestkami, pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, dodaj cukru i zalej wodą, następnie zagotuj. Potem dodaj skórkę, cynamon, wanilię, goździki, szafran i gotuj 20 min.
- Przetrzyj przez sito wcześniej usuwając przyprawy korzenne. Wlej śmietankę, jeśli trzeba dosłódź i zagotuj, ale nie gotuj. Odstaw
- Tosty posmaruj z obu stron miodem, posyp (najlepiej przez małe sitko) cynamonem i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju usmaż rumiane grzanki (pamiętaj o intensywnym mieszaniu, by się nie przypaliły)
- Zupę podawaj lekko przestudzoną z gorącymi grzankami zaserwowanymi w osobnej miseczce.