Pyszna, kremowa i aksamitna zupa z fasoli.

składniki:
-
fasola Jaś 500 g
-
czosnek 2 ząbki
-
majeranek
-
sól
-
ziemniaki duże 3 szt
-
marchewki 2 szt
-
pietruszka 1 szt
-
boczek wędzony20 dag
-
kostka rosołowa 2 szt
-
cebula 1 szt
przyrządzanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Rano odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziemniaki, marchewki i pietruszkę pokrojone w kosteczkę. Gotujemy około 2,5 godziny. Siekamy cebulę i czosnek a boczek kroimy na paseczki i podsmażamy razem na patelni dodając kucharek. Gdy się zrumienią dorzucamy do zupy. Do zupy wrzucamy kostki rosołowe i przyprawiamy to smaku solą pieprzem, majerankiem i maggi.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














