Pyszna, kremowa i aksamitna zupa z fasoli.
składniki:
-
fasola Jaś 500 g
-
czosnek 2 ząbki
-
majeranek
-
sól
-
ziemniaki duże 3 szt
-
marchewki 2 szt
-
pietruszka 1 szt
-
boczek wędzony20 dag
-
kostka rosołowa 2 szt
-
cebula 1 szt
przyrządzanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Rano odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziemniaki, marchewki i pietruszkę pokrojone w kosteczkę. Gotujemy około 2,5 godziny. Siekamy cebulę i czosnek a boczek kroimy na paseczki i podsmażamy razem na patelni dodając kucharek. Gdy się zrumienią dorzucamy do zupy. Do zupy wrzucamy kostki rosołowe i przyprawiamy to smaku solą pieprzem, majerankiem i maggi.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem