Uwielbiamy aksamitne zupy krem! Dziś przedstawiamy przepis na krem z porów i ziemniaków. Jest wyrazisty w smaku i delikatny w swojej konsystencji.
składniki:
- 40 g masła
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 350 g ziemniaków
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
przyrządzanie:
1. Pory czyścimy i kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy.
2. W dużym szerokim garnku roztapiamy masło, dodajemy pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną.
3.Zwiększamy ogień, wlewamy bulion. Gotujemy przez około 15 minut.
4. Solimy, dodajemy oliwę i miksujemy na gładki krem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














