Składniki:
500g mięsa mielonego
50g zmielonych krewetek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
po 2 łyżki stratego świeżego imbiru i czosnku
1 łyżka ostrego sosu chili lub świeża papryczka chili
1 łyżka sosu ostrygowego
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
ciasto na pierożki
1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
3 łyżki ciemnej pasty miso
1. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do nadzienia won tonów. Odstaw na 20 do lodówki.
2. Rozłóż ciasto na pierożki i wypełnij każdy z nich łyżeczką nadzienia, brzegi ciasta nawilż wodą, aby można było łatwiej skleić brzegi.
3. Aby skleić won tona zgodnie ze wskazówkami na zdjęciach.
4. Zagotuj bulion i dodaj do niego pastę miso, po zagotowaniu zmniejsz ogień i wrzuć kilka pierożków. Pamiętaj aby nie wrzucać ich zbyt dużo, bo się posklejają. Gotuj 9 min. Serwuj od razu po ugotowaniu. Nie gotuj „na zapas” bo pierożki się posklejają i będą nieapetycznie wyglądały.