Aromatyczna zupa z papryki i mięsistych pomidorów. Podawana z grzankami czosnkowymi i świeżą natką pietruszki tworzy rozgrzewające danie na zimniejsze dni.

składniki:
- 1 papryka
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, świeża bazylia, chili
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
Cebulę (pokrojoną) i czonek podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawy. Po chwili dodajemy pomidory (obrane ze skórki). Całość razem dusimy. Pod koniec dodajemy bazylię i chili. Bulion podgrzewamy i łączymy z mieszanką paprykowo-pomidorową. Całość gotujemy przez 10 minut. Podajemy ze śmietaną 18%.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














