Rozgrzewająca i bardzo orientalna zupa z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowym. Warto wypróbować!
składniki:
- - filet z kurczaka - ok. 300 g
- - mleko kokosowe - ok. 200 ml
- - cebula dymka - 2 szt
- - czosnek - 2 ząbki
- - marchew - 150 g
- - szczypiorek - 1 pęczek
- - papryka ostra np. piri - piri - 2 szt
- - kurkuma - 1 szczypta
- - sól , pieprz - do smaku
- - sos sojowy - do smaku
- - olej - 2 łyżki
przyrządzanie:
- Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki.
- Cebulę i czosnek siekamy.
- Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki.
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki.
- Chwilkę razem smażymy uważając , by czosnek się nie przypalił!
- Dodajemy mięso , chwilę podsmażamy i zalewamy ok. 800 ml wody.
- Dodajemy sól , pieprz , kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.
- Gotujemy razem ok. minut mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe.
- Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 5-7 minut.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem