Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Mleczny koktajl z marchewką

Mleczny koktajl z marchewką

Domowy sos pomidorowy 🍅

Domowy sos pomidorowy 🍅

WEGE kotlety z cukinii

WEGE kotlety z cukinii

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Szaszłyki z rybą i warzywami

Szaszłyki z rybą i warzywami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Spaghetti carbonara (przepis bez śmietany)

Spaghetti carbonara (przepis bez śmietany)

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Gorący napój z cydrem i whiskey

Gorący napój z cydrem i whiskey

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

11 przepisów na dania z GRUSZKĄ w roli głównej

11 przepisów na dania z GRUSZKĄ w roli głównej

Kolorowe MAKARONIKI – jak je zrobić krok po kroku?

Kolorowe MAKARONIKI – jak je zrobić krok po kroku?

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Perciatelli

Perciatelli

Wielu Włochów perciatelli traktuje jako rodzaj bucatini, czyli rodzaj podłużnego makaronu o pustym środku. Podobnie jak bucatini pochodzi z regionu rzymskiego i poza nim jest praktycznie niespotykany.

Więcej

Moździerz

Moździerz

Moździerz składa się z naczynia i tłuczka, wykonany jest z kamienia, brązu bądź innego metalu. Zazwyczaj rozdrabnia się w nim większe składniki a drobną mączkę, takie jak np. kolendrę, goździki. Jest to jedno z najstarszych naczyń kuchennych.

Więcej

Vintage

Vintage

Vintage dosłownie oznacza winobranie – innymi słowy informacja vintage 1999 powie nam, że dane wino pochodzi z konkretnego, wymienionego na etykiecie roku. Wśród wysokoprocentowych alkoholi określenie vintage oznacza, że dany produkt spełnił wszystkie warunki i normy, jaki ten konkretny napój ...

Więcej

Stout

Stout

Stout jest piwem górnej fermentacji. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje to dry (irish) stout – piwo raczej delikatne w smaku, bardzo często posiadające wyraźny aromat kawowy (np. Guinness) oraz Imperial Stout (w Polsce nazywany stoutem cesarskim). Imperial Stout posiadał duża moc ...

Więcej

Maceracja

Esktrakcja na zimno substancji smakowych bądź aromatycznych, przeważnie z rozdrobnionych surowców roślinnych, głównie owoców, ziół i korzeni, za pomocą rozcieńczonego alkoholu o mocy około 70 procent dla owoców świeżych i około 50 procent dla surowców suszonych. Powinna trwać od 7 ...

Więcej

Halloumi

Halloumi

Biały ser wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i koziego – czasem stosuje się też domieszkę mleka krowiego. Kiedy jest świeży, jest miękki sprężysty, kiedy zaś dojrzeje robi się słonawy i twardy. Jest powszechnie stosowany w greckiej kuchni. Można go ...

Więcej

Estragon

Estragon

To bylina, która dorasta do 150 centymetrów – kwitnie od lipca do października. Łacińska nazwa estragonu to Artemisa dracunulus. W kuchni ma zastosowanie jako zioło, w szczególności cenione przez osoby zmuszone do stosowania diety bezsolnej, gdyż doskonale poprawia smak niesolonych ...

Więcej

Ale

Ale

(Fermentacja górna trwa 2-3 dni w temperaturze około 20 stopni)Piwo to rozlewa się i wysyła do klientów wraz  z żywymi kulturami drożdży. Bardzo charakterystyczne w smaku, zawiera wyraźne nuty goryczki.Podaje się w temperaturze nieco niższej od pokojowej. W zależności od ...

Więcej

Irish Mist

Irish Mist

Dokładniej wytwarza się go z miodu, syropu cukrowego, irlandzkiego whiskey (aż czterech rodzajów) oraz destylatów na bazie ziół i korzeni.
Likier zawiera 35 procent alkoholu.
Według tradycji, pełną recepturę (mającą ponad 300 lat) zna obecnie zaledwie trzy osoby i tylko one pracują ...

Więcej