To nieco niedoceniane warzywo wraca powoli do łask. I bardzo dobrze, zawiera bowiem wiele niezbędnych nam do prawidłowego funkcjonowania składników. Co więcej, świetnie smakuje! Oto 6 ciekawostek o BURAKACH, które warto wiedzieć, kiedy następnym razem wylądują na naszym talerzu.
Zobacz też: Barszcz czerwony z uszkami
4. Burak na nowotwory!
Buraki są z bardziej wskazanych warzyw zarówno w przeciwdziałaniu, jak i w walce z nowotworami. Tę niesamowitą barwę nadają im betacyjany, które posiadają zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych. Burak jest również źródłem antycyjanów, przeciwutleniaczy i czerwonych pigmentów, które zwalczają niebezpieczne dla naszego zdrowia wolne rodniki.
Już w połowie XX wieku naukowcy udowodnili, że picie dwóch szklanek soku z surowych buraków, przez chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, wpłynęło na poprawę stanu ich zdrowia. Wiadomo również, że buraki pozytywnie oddziałują na organizm również po chemioterapii.
Na kolejnej stronie więcej o burakach!