- 40 dag sucharków
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rumu
- 50 dag maku
- 1 l mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka miodu
- 1/2 laski wanilii
- 8-10 suszonych fig
- po 10 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Mak zalać wodą, zostawić na noc, po czym odcedzić i przepuścić przez maszynkę. Zagotować mleko z drobno posiekaną wanilią, masłem i miodem, dodać mak i gotować powoli ok. 20 minut często mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Rodzynki sparzyć, osączyć na sicie, figi drobno posiekać. Figi, rodzynki i orzechy dokładnie wymieszać z makiem. Z rumu, cukru i 3-4 łyżek przegotowanej, ciepłej wody przygotować syrop, skropić nim sucharki. W salaterce układać warstwami sucharki i masę makową. Posypać wiórkami kokosowymi.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













