- 4 dag masła
- 17 dag tartej bułki
- 1 kg obranych jabłek
- 14 dag cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Na patelni roztopić masło, wsypać tartą bułkę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż się zrumieni. Zestawić z ognia. Jabłka pokroić w cienkie plastry, wymieszać z cukrem (1 łyżkę odłożyć), sokiem cytrynowym, cynamonem i gałką muszkatołową. 1/4 bułki pokryć dno żaroodpornego naczynia, przykryć połową jabłek i posypać 1/4 bułki. Rozłożyć resztę jabłek i posypać pozostałą bułką, oprószyć cukrem. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec 20 minut. Zdjąć folię i piec następne 20 minut (jabłka muszą być miękkie, a wierzch zrumieniony).