Przepis na smaczną rybę na słodko, dorsza w sosie karmelowym. Znakomita potrawa dla wszystkich lubiących zjeść coś na słodko i nie tylko.
Składniki:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 7 łyżek cukru pudru
- 4 filety z dorsza
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- łyżka oleju arachidowego
- 10 dag. obranych orzeszków ziemnych
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Cukier wsypać na patelnię, wlać pół szklanki wody i mieszając gotować, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotowac 5 minut do chwili uzyskania złocistej barwy. Dodać sos rybny i dokładnie wymieszać. Filety z dorsza przekroić na pół. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć rybę i smażyć 1 minutę z każdej strony na dużym ogniu. Polać karmelem, przykryć i smażyć jeszcze na małym ogniu przez 15 minut. Orzeszki rozdrobnić i podsmażyć na suchej patelni. Rybę ułożyć na gorących talerzach i posypać orzeszkami. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ryżem.