Pyszny deser - kruche ciasto, leśne owoce i śmietankowa masa.
przepis z kuchni: polskiej
czas: godzina + pół godziny chłodzenia ciasta
liczba porcji: 6
składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
100 g zmrożonego masła
żółtko
1 łyżka śmietany
3 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
200 g jagód
200 g malin
250 ml słodkiej śmietanki
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka budyniu waniliowego
2 żółtka
tłuszcz do samrowania foremek
przyrządzanie:
Z mąki i posiekanego masła oraz pozostałych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i owinąć folią aluminową. Przez 30 minut chłodzić w lodówce.
Żółtka rozmieszać z cukrem, śmietankę mocno podgrzać i wymieszać z żółtkami. Chwilę razem podgrzewać. Dodać cukier waniliowy, budyń i płatki migdałowe.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka wielkości foremek. Foremki nasmarować tłuszczem i wysypać mąką, a następnie wykleić ciastem. Nakłuć w kliku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 7 minut. Na podpieczone foremki wlewać masę śmietankową i ponownie wstawić do piekarnika. Gdy masa już zastyga, wkładać jagody i maliny, a następnie piec przez 2-3 minuty. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.