Wielu z nas nie wyobraża sobie barszczu wigilijnego bez uszek. Dla niektórych ta wigilijna potrawa wręcz traci smak bez małych pierożków. Jak wiadomo od lat, najlepsze uszka do barszczu to właśnie te domowe, własnoręcznie robione.
składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- sól
- łyżka oleju
- 10 dag suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól/pieprz
przyrządzanie:
- Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
- Następnego dnia gotujemy około 20 minut, do momentu aż staną się miękkie (można gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły).
- Grzyby odsączamy i studzimy, gdy przestygną drobniutko kroimy.
- Drobno posiekaną cebulkę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę podsmażamy.
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
- Ciągle mieszając dodajemy ciepłą wodę, a potem olej.
- Ciasto wyrabiamy rękoma do momentu aż będzie jedwabiste.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 15 minut.
- Ciasto wałkujemy na placki, wykrajamy małe kółeczka (około 4 cm średnicy).
- Na każdy z krążków nakładamy odrobinę farszu.
- Zlepiamy brzegi tak jak na pierogi, następnie końcówki podnosimy do góry i razem sklejamy.
- Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia.
- Uszka są gotowe by od razu zalać je barszczem i podać gościom 🙂