Z czym kojarzy Wam się budyń? Nam ze smakami z dzieciństwa, postanowiliśmy odtworzyć dla Was przepis na ten słodki deser. Sprawdźcie szybki sposób na domowy budyń czekoladowy!
składniki:
- 250 ml pełnego mleka
- 125 ml śmietany kremówki
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 35 g kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 60 g dobrej mlecznej czekolady
przyrządzanie:
- Mleko podgrzewamy razem z kremówką w rondelku.
- W oddzielnej misce mieszamy cukier, mąkę ziemniaczaną i przesiane kakao.
- Dodajemy 2 łyżki gorącej wody i trochę podgrzanego mleka (nie za dużo).
- Mieszamy aż uzyskamy gładką pastę.
- Do mleka wlewamy gotową pastę i dodajemy cukier waniliowy oraz roztrzepane żółtko, mieszamy cały czas podgrzewając, do momentu aż uzyskamy gęsty budyń (trzeba uważać, bo szybko się przypala).
- Dodajemy drobniutko posiekaną czekoladę i mieszamy.
- Nalewamy do miseczek.