Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Risotto z cukinią

Risotto to popularna potrawa z Włoch, jednak wiele kuchni europejskich zaczęło przekształcać to danie na swoje gusta kulinarne. Dziś przepis na - risotto z cukinią!

rice-604291_1280

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • 150g ryżu do risotto (araborio)
  • 1 niezbyt duża cukinia
  • 2 cebulki dymki
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 70ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 50ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki
  • sok z ¼ limonki
  • 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

  • Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
  • Dymkę kroimy na średniej wielkości kawałeczki.
  • Na głębokiej patelni roztapiamy masło dodajemy cebulę i posiekany drobno czosnek. Smażymy chwileczkę, aż cebula stanie się miękka.
  • Wsypujemy ryż i powoli zaczynamy mieszać.
  • Wlewamy wino, startą skórkę i sok z limonki. Czekamy aż ryż wchłonie wino.
  • Stopniowo (chochla po chochli) dodajemy bulion, zanim dodamy kolejną chochlę, czekamy aż ryż wchłonie poprzednią dawkę.
  • Mniej więcej w połowie dolewania bulionu dodajemy pokrojoną cukinię.
  • Gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietankę, parmezan i połowę posiekanej bazylii.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podane posypujemy bazylią.

 

Zobacz też przepis na: Risotto z buraczkami