Risotto to popularna potrawa z Włoch, jednak wiele kuchni europejskich zaczęło przekształcać to danie na swoje gusta kulinarne. Dziś przepis na - risotto z cukinią!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 150g ryżu do risotto (araborio)
- 1 niezbyt duża cukinia
- 2 cebulki dymki
- 1 spory ząbek czosnku
- 70ml białego wina
- 2 łyżki masła
- 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 50ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczki skórki startej z limonki
- sok z ¼ limonki
- 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
- Dymkę kroimy na średniej wielkości kawałeczki.
- Na głębokiej patelni roztapiamy masło dodajemy cebulę i posiekany drobno czosnek. Smażymy chwileczkę, aż cebula stanie się miękka.
- Wsypujemy ryż i powoli zaczynamy mieszać.
- Wlewamy wino, startą skórkę i sok z limonki. Czekamy aż ryż wchłonie wino.
- Stopniowo (chochla po chochli) dodajemy bulion, zanim dodamy kolejną chochlę, czekamy aż ryż wchłonie poprzednią dawkę.
- Mniej więcej w połowie dolewania bulionu dodajemy pokrojoną cukinię.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietankę, parmezan i połowę posiekanej bazylii.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podane posypujemy bazylią.