Gruszki w winie najlepiej smakują na ciepło. W połączeniu z gałka lodów, bitą śmietaną i miodem tworzą idealną nutę smakową.
składniki:
- 3 twarde gruszki
- 3 szklanki słodkiego czerwonego wina
- 3 łyżki miodu lipowego
- łyżeczka cynamonu
- laska wanilii
- kilka goździków
- 3 gałki lodów waniliowych
- 3 porcje bitej śmietany
przyrządzanie:
- Gruszki myjemy obieramy ze skórki. Nie odcinamy ogonków.
- Do rondelka wlewamy wino i podgrzewamy. Dodajemy miód, laskę waniliii i goździki.
- Dodajemy gruszki i podgrzewamy na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż owoce będą miękkie. Gruszki powinny zmienić kolor.
- Podajemy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, miodem lub innymi dodatkami.