Słodkie muffinki warto zastąpić pełnowartościowymi babeczkami z ziemniaków! Podawaj je z sosem czosnkowym, ziołowo-pomidorowym lub tzatziki. Oto klasyczne ziemniaki w najlepszym wydaniu!
składniki:
- 8 dużych ziemniaków (startych na grubych oczkach)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- tymianek
przyrządzanie:
- Z ziemniaków wyciskamy sok. Dodajemy żółtka, cebulę, masło, sól, tymianek i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą ziemniaczaną.
- Foremki smarujemy masłem i wkładamy do nich masę (¾ wysokości).
- Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ: Domowe Michałki