Banan to zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ale może być także idealny jako deser. Smażony w cieście naleśnikowym i podawany z sosem czekoladowym lub cukrem pudrem zdobędzie serce każdego łakomczucha.
składniki:
- szklanka mleka
- pół szklanki mąki
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- sos czekoladowy
- 4 banany
- olej do smażenia
przyrządzanie:
1. Mleko, mąkę jajka, cukier puder razem miksujemy. Do garnka (nie za dużego) wlewamy odrobinę oleju, nagrzewamy do temperatury smażenia.
2. Banany kroimy, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju.
3. Smażymy aż uzyskają złoty kolor.
4. Usmażone banany układamy na papierowy ręcznik, aby nie były zbyt tłuste.
5. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. Podajemy na gorąco.