Bułki drożdżowe z serem to dobra alternatywa dla sklepowych ciastek. Wykonanie jest banalne i zanim się obejrzysz ciepłe bułeczki znikną z talerza!
składniki:
- zaczyn drożdżowy:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- ciasto:
- 80 g masła niesolonego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- nadzienie:
- 280 g twarogu śmietankowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- skórka z otartej dużej cytryny
- garść suszonej żurawiny
- do pieczenia:
- 1 małe jajko "zerówka"
- 1 łyżka mleka
przyrządzanie: