Głody? Oto błyskawiczne obiady, które przygotujesz w mniej niż 20 minut! Zobacz, co pożywnego możesz wyczarować z łatwo dostępnych składników.
ZAPIEKANKA SEROWA
składniki:
- 400 g makaronu penne
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 2 niepełne szklanki mleka
- 1 jajo
- 150 g sera pecorino
- 150 g żółtego sera (gouda, cheddar)
- 100 g gorgonzoli
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich tłuszcz do wysmarowania formy.
przyrządzanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju na pół tardo, a więc nieco krócej niż czas wskazany na opakowaniu. Osączyć.
Przygotować sos beszamelowy: w rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, powoli wlewać chłodne mleko, cały czas mieszając. Następnie – nadal mieszając – doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy sos nieco ostygnie, dodać roztrzepano jajo, makaron, starty ser pecorino i połowę żółtego, musztardę i szczypiorek.
Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek, posypać resztą sera żółtego, rozrdrobnioną gorgonzolą oraz orzechami. Zapiekać do 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut – wtedy zapiekankę będzie łatwo pokroić.
KOLEJNY PRZEPIS >>>