Mecz, piwko w dłoni - przydała by się jakaś ostra potrawa. Sprawdź pikantny burger po męsku - z papryczką jalapeño i bekonem. Polecane również kobietom lubiącym ostre jedzenie :)
liczba porcji: 2 burgery
składniki:
- 2 dość duże bułki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 mała papryczka jalapeño
- 1 średnia cebula
- 2 liście sałaty (może być lodowa)
- 2 plasterki sera
- mała szczypta: soli i pieprzu
- musztarda
przyrządzanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 190 *C.
- Boczek smażymy na chrupko.
- Papryczkę kroimy w plasterki.
- Cebulę kroimy na krążki i smażymy do lekkiego zarumienienia przez kilka minut, w międzyczasie posypujemy ją solą i pieprzem.
- Przekrojoną bułkę kroimy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika (nie rozdzielając połówek). Pieczemy kilka minut, żeby pieczywo były chrupiące, ale nie spalone.
- Po wyjęciu z piekarnika, bułki rozdzielamy na połówki. Na dolną część kładziemy plasterek sera, górną zaś smarujemy obficie musztardą.
- Na ser wykładamy po jednym, połamanym listku sałaty. Na to kładziemy usmażoną cebulę, pokrojoną papryczkę i po 2 plasterki bekonu. Przykrywamy drugą połówką bułki.
Zobacz też przepis na: Mini pizza z oliwkami i pepperoni