Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Co jadać w pracy – poradnik dla zapracowanych

Czy dieta może mieć wpływ na efektywność pracy? Tak! Dowodzą tego najnowsze badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia, z których wynika, że spożywanie regularnych posiłków może zoptymalizować koncentrację, nawet o 20 proc. Jak zatem komponować swoje codzienne menu?

Business People Having Meeting And Eating Pizza

Nadmiar obowiązków i brak czasu sprawiają, że prawidłowe odżywianie w trakcie pracy schodzi na drugi plan. Według raportu Co jedzą Polacy? (IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services) wynika, że aż co trzeci Polak w ciągu 8 godzin pracy spożywa tylko jeden posiłek.

– Nieregularne spożywanie posiłków w pracy może skutkować spadkiem poziomu glukozy we krwi, co przekłada się na braki energii, uczucie zmęczenia i spadek efektywności. Dlatego też przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2-3 godziny, a spędzając 8 godzin w pracy powinno się jeść co najmniej 2 razy komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Dieta wspierająca pracę mózgu

W codziennym, „pracowniczym” jadłospisie warto wykorzystać składniki, które stymulują pracę mózgu i poprawiają koncentrację. – Głównym źródłem energii dla mózgu są węglowodany złożone, które znaleźć można w pełnoziarnistym pieczywie, wrapach wieloziarnistych, kaszy gryczanej czy roślinach strączkowych. Te komponenty diety trawione są przez dłuższy czas, dlatego też cukry uwalniane są stopniowo nie powodując gwałtownych skoków czy spadków energii, jak w przypadku cukrów prostych komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Innymi składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania mózgu są witaminy z grupy B, których niedobór powoduje osłabienie koncentracji, potas mający kluczową rolę w przewodnictwie nerwowym mózgu czy magnez działający przeciwstresowo. Źródłem tych składników są m.in. mleko, jaja, warzywa liściaste czy migdały.

Wrap zamiast kanapki

Brak czasu na zaplanowanie zdrowych i regularnych posiłków poza domem, to również przyczyna mało różnorodnej diety Polaków. Aż połowa osób codziennie spożywa kanapki, nie dbając o urozmaicenie dietyi. A ważne, żeby posiłek składał się z różnych składników uzupełniających się wzajemnie, jak: węglowodany złożone, białka i niewielką iloś

tłuszczu. Dlatego też kanapka z białego pieczywa bez masła i z serkiem do smarowania nie jest odpowiednim źródłem składników mineralnych dla organizmu. Smaczną i odżywczą alternatywą do tradycyjnego chleba są posiłki przyrządzane z wrapów. W zawartość takiego placka można zawinąć niemal wszystko: warzywa, owoce, ryby, mięso czy ser.

Zdrowe przekąski

– Oprócz drugiego śniadania lub lunchu nasze codziennie, biurowe menu warto urozmaicić lekkimi przekąskami. Powinny one mieć maksymalnie 200 kalorii i być źródłem błonnika, który pęczniejąc w żołądku daje nam uczucie sytości. W roli przekąsek najlepiej sprawdzą się orzechy, suszone owoce lub pokrojone w plasterki warzywa tj. marchewka, papryka, rzepa czy ogórek komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Należy jednak pamiętać, by przekąski nie były dodatkowym posiłkiem w naszym codziennym jadłospisie, a częścią zbilansowanej diety. Dlatego po 2-3 godzinach od śniadania można sięgnąć po lekką przekąskę, a po kolejnych godzinach zjeść lunch, by utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi i móc w pełni skoncentrować się na pracy.