Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Czosnkowe tagiatelle z krewetkami

Krewetki nie są już w Polsce deficytowym towarem. Spokojnie możemy kupić je w każdym większym supermarkecie. Dlaczego więc nie zaszaleć? Krewetki z czosnkiem, pomidorami i oliwą to jedna z najpowszechniejszych form ich podawania - i słusznie! Są przepyszne! Spróbujesz?

???????????????????????????????

składniki:

  • 200g krewetek tygrysich
  • dwa duże pomidory
  • 100g makaronu tagiatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oregano, sól, pieprz
  • pietruszka (do posypania)

przyrządzanie:

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente).

Z pomidorów zdejmij skórkę (zanurz je na kilka minut we wrzątku, a skórka sama odejdzie) i pokrój je w kostkę.

Rozgrzej na patelni oliwę. Wyciśnij przez praskę czosnek i wrzuć krewetki. Smaż aż uzyskają złocisty kolor.

Nie zdejmując patelni z ognia, dorzuć ugotowany makaron, pokrojone pomidory i przyprawy (oregano, sól, pieprz).

Podsmaż wszystko jeszcze przez 3-5 minut.

Podawaj gorące ze świeżą pietruszką na wierzchu. Jeśli makaron będzie za suchy polej dodatkowo oliwą z oliwek.

SMACZNEGO!

 

Zobacz też: Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym