Krewetki nie są już w Polsce deficytowym towarem. Spokojnie możemy kupić je w każdym większym supermarkecie. Dlaczego więc nie zaszaleć? Krewetki z czosnkiem, pomidorami i oliwą to jedna z najpowszechniejszych form ich podawania - i słusznie! Są przepyszne! Spróbujesz?
składniki:
- 200g krewetek tygrysich
- dwa duże pomidory
- 100g makaronu tagiatelle
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano, sól, pieprz
- pietruszka (do posypania)
przyrządzanie:
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente).
Z pomidorów zdejmij skórkę (zanurz je na kilka minut we wrzątku, a skórka sama odejdzie) i pokrój je w kostkę.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wyciśnij przez praskę czosnek i wrzuć krewetki. Smaż aż uzyskają złocisty kolor.
Nie zdejmując patelni z ognia, dorzuć ugotowany makaron, pokrojone pomidory i przyprawy (oregano, sól, pieprz).
Podsmaż wszystko jeszcze przez 3-5 minut.
Podawaj gorące ze świeżą pietruszką na wierzchu. Jeśli makaron będzie za suchy polej dodatkowo oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym