Świeże pieczywo, które przyrządzamy w swojej kuchni zdecydowanie wygrywa z tym, które dostaniemy w sklepach. Oto pyszne bułeczki z prażoną cebulką.
składniki:
500 g mąki pszennej
1 op. drożdży instant
1 szklanka letniego mleka
1 ½ szkl. letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
1 szklanka prażonej cebuli
przyrządzanie:
- Na stolnicę wysypać mąkę, drożdże instant, cukier, sól. Wlewać powoli mleko, wodę oraz olej.
- Dodać otręby oraz prażoną cebulkę i zagnieść gładkie jednolite ciasto.
- Ciasto odstawić pod przykryciem ok. 1 godziny do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto podzielić na ok. 12 lub więcej mniejszych kawałków.
- Z każdego kawałku ulepić bułeczkę. Ułożyć je na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą bułkę posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w nagrzanym do 175 st. C 20-25 minut.