Próbowaliście kiedyś domowy ketchup? Nie? To żałujcie, bo jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż jego kupny odpowiednik. Sprawdźcie sami!
składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 700 g domowego przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- kawałeczek ostrej chili bez pestek (w wersji pikantnej ketchupu)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
przyrządzanie:
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki wrzucamy do garnka o grubym dnie z rozgrzaną oliwą. Smażymy do zeszklenia.
- Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy. W międzyczasie dodajemy cukier, ocet, pokrojoną chili i wszystkie przyprawy.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszamy, żeby ketchup nie przywarł do dna.
- Całość blendujemy na aksamitną masę.
- Możemy przechowywać w wyparzonych, suchych słoikach, nakładając ketchup do środka i od razu zamykając.
Zobacz też przepis na: Pikantna salsa pomidorowo-paprykowa