Wystarczy zaopatrzyć się w bezglutenowe mąki, które są dostępne w każdym supermarkecie i zdrowa pizza dla alergików gotowa!
składniki:
- mieszanka mąk bezglutenowych: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 białka jajek
PRZYKŁADOWE DODATKI
- 6 łyżek SOSU POMIDOROWEGO
- 100 g mozzarelli w kulce + 1/2 szklanki tartej mozzarelli
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- suszone oregano, rukola lub bazylia
przyrządzanie:
- Wymieszać wszystkie mąki. Dodać zmielone siemię lniane oraz sól, wszystko dokładnie wymieszać.
- W garnuszku podgrzać mleko, odstawić z ognia, dodać drożdże i cukier, delikatnie wymieszać.
- Do mąki wlewać stopniowo mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodać oliwę oraz białka jajek i ponownie wymieszać.
- Miksować składniki na małych obrotach miksera przez ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- 2 tortownice o średnicy ok. 24 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Do każdej tortownicy wyłożyć po połowie ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować dodatki do pizzy.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Włożyć pierwszą tortownicę i piec przez 3 minuty, rozsmarować sos pomidorowy, posypać startymi na tarce serami i piec przez kolejne 8 minut, pod koniec kładąc szynkę parmeńską i pokrojone pomidorki.
- Na koniec pieczenia pizza ma być zrumieniona od spodu. Po upieczeniu posypać ulubionymi przyprawami