Bouillabaisse to francuska zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. Nieźle syci i rozgrzewa. No i przede wszystkim smakuje nieziemsko! Nie jest łatwa w przygotowaniu, ale zapewniamy, że naprawdę warta! Być może to dobra propozycja na tegoroczną wigilię?

składniki:
- 1 kg ryby (np. łosoś)
- 1/2 kg owoców morza
- 1/2 l białego wytrawnego wina
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 cebule
- 2 pory (białe części)
- 6 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- kawałek skórki z pomarańczy
- 2 listki laurowe
- szczypta szafranu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- papryczka chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Sprawdź przepis na następnej stronie!