Gofry z mąki gryczanej, którą możesz przygotować w domu. Zdrowa przekąska, idealna dla dzieci.
składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej (wystarczy zmielić kasze gryczaną w młynku do kawy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kardamonu, szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
przyrządzanie:
- Roztopić podaną ilość masła. Odstawić na moment.
- Do miski przesypać suche składniki podane w przepisie. Wymieszać.
- Dodać wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować.
- Dodać płynne masło.
- Gofry piec ok 7 minut lub według preferencji gofrownicy.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.