Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Jajka po benedyktyńsku to światowa, śniadaniowa klasyka znana z najlepszych restauracji i hoteli. Pozwól sobie na ten luksus w swoim własnym domu!

jajka

składniki:

  • 1 łyżeczka octu
  • 4 jajka
  • 4 kajzerki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 150 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

  1. Przygotujmy najpierw sos: Utrzeć żółtka z musztardą i jogurtem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotować 12–15 minut, cały czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty.  Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple na rondlu z gorącą wodą.
  2. Napełnić patelnię do połowy wodą. Doprowadzić ją do wrzenia, następnie dolać octu. Zmniejszyć ogień, żeby woda lekko wrzała, a następnie ostrożnie wbijać kolejne jajka. Gotować 3–4 minuty, a pod koniec żółtka polać wrzątkiem.
  3. Rozgrzać mocno opiekacz. Lekko opiec bułki po około 12 minut z obu stron. Ułożyć po jednej połówce na podgrzanych talerzach. Przykryć każdą plasterkiem szynki parmeńskiej, lekko zwiniętym, żeby nie zwisał po bokach.
  4. Wyjmować jajka z patelni łyżką cedzakową. Ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby osączyć z wody i ewentualnie okroić postrzępione białko nożyczkami. Ułożyć po jednym jajku na każdym plasterku szynki.
  5. Polać jajka ciepłym sosem holenderskim, posypać szczyptą papryki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać natychmiast z pozostałymi połówkami bułek.