Wiele osób ma problem w doborem odpowiedniego wina do danej potrawy. Nie jest to wcale tak trudne zadanie. Zasady dopasowywania wina do smaku, są niezwykle proste, a wino samo w sobie może być dla nas podpowiedzią.
- Kolor wina ma znaczenie
Kolor wina jest dla nas pierwszą a podpowiedzi. Jeśli na naszym stole pojawi się potrawa z czerwonym mięsem, to należy do niego wybrać czerwone wino. Natomiast, kiedy do dania wybieramy drób lub rybę, to warto zdecydować się na białe wino.
- Kuchnia regionalna
Z tym również nie powinno być problemów. Jeśli przygotowujemy dania regionalne, to na naszym stole, oczywiście nie może zabraknąć regionalnego trunku. Tak więc, jeśli decydujemy się na regionalne smaki, to i wino powinno takie być.
- Sosy i dodatki z winem
Wiele potraw ma w swoich przepisach wino, jako jeden z produktów. I to właśnie to decyduje jakie wino powinno zostać postawione na stole. Jeśli do sosu dodaliśmy wino, to należy pamiętać, by ten sam rodzaj wina, pojawił się w naszych kieliszkach.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)

















