Jak przyrządzić bitą śmietanę w swojej kuchni? To naprawdę banalna sprawa. Taki dodatek do ciast czy lodów jest o wiele zdrowszy i tańszy niż sklepowa wersja. Jak zrobić bitą śmietanę? Zobaczcie na ten przepis.
POTRZEBUJESZ:
- opakowanie dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- łyżka cukru pudru (można pominąć)
WYKONANIE:
- Do ubijania bitej śmietany najlepiej użyć wcześniej schłodzonych w lodówce naczyń – końcówek od miksera i miski.
- Wlewamy zimną śmietanę do naczynia i miksujemy przez minutę na najniższych obrotach.
- Teraz włącz na wyższe obroty i ubijaj, aż śmietana będzie sztywna.
- Nie ubijaj śmietany zbyt długo – jeśli będzie już sztywna, możesz śmiało wyłączyć mikser.
- Jeśli lubisz śmietanę na słodko – dodaj cukier puder pod sam koniec ubijania.