Sezon truskawkowy rządzi! Podajemy zatem nasz sprawdzony przepis na pyszne przetwory z truskawek.
składniki:
4 kg truskawek
1 i 1/2 kg cukru
przyrządzanie:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wkładamy do dużego garnka. Całość zasypujemy cukrem.
- Odstawiamy na kilka godzin, aż puści sok z owoców.
- Po tym czasie podgrzewamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- Następnie odstawiamy je do kolejnego dnia.
- Następnego dnia smażymy owoce na patelni, aż zrobią się szkliste.
- Wrzące konfitury przekładamy do słoików i zakręcamy.
- Słoiczki stawiamy wieczkiem do góry i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na kilka godzin.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














