Mają słodko- gorzki smak. Można je pałaszować solo, albo dodawać do sałatek, duszonego mięsa, surówek. Nie tracą wartości, a nawet je zyskują dzięki metodzie kiszenia. Bardzo przydatny przepis na kiszone cytryny!
składniki:
- 5 cytryn
- 3 łyżki soli morskiej
- 1 laska cynamonu
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- oliwa
przyrządzanie:
- Owoce powinny być dokładnie wymyte, wręcz wyszorowane ponieważ nie pozbywamy się skórki
- Z trzech cytryn wyciśnij sok
- 2 cytryny przekrój w następujący sposób: od góry do połowy na krzyż
- Do każdej wsyp po łyżeczce soli, nieco je ściśnij, aby pościły sok
- Do słoika włóż 2 zasypane solą cytryny
- Dolej soku z pozostałych owoców
- Dodaj wszystkie przyprawy
- Na koniec dolej oliwy, tak aby cytryny były przykryte
- Polecamy słoik niski, ale szeroki
- Zamknij naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie
- Po tym czasie może być spożyte w ciągu 6 miesięcy