Lubicie desery kawowe? Dodatkowo wzmocnione nutką alkoholu? Tiramisu to włoski deser, który uwodzi delikatnym aromatem kawy i amaretto. Skusisz się na niego?
składniki:
6 czubatych łyżek cukru,
50 dag mascarpone,
4 łyżki amaretto,
około 20 biszkoptów,
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej,
2 łyżki kakao
przyrządzanie:
- Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem.
- Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy.
- Do kawy ostudzonej wlewamy amaretto.
- Biszkopty zanurzamy w zimnej kawie na 2-3 sekundy. W płaskim naczyniu układamy warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układamy następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewamy kremem.
- Naczynie dokładnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie posypujemy wierzch kakao.