Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ I KALAFIORA

Oj ten przepis jest hitem wśród wegan i wegetarian. Zero mięsa w kotlecie, a smak grzechu wart. Koniecznie przepisujecie i dajcie znać czy wyszły Wam tak samo pyszne jak nasze!  

składniki:

  • pół kilo dorodnego kalafiora
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka mleka lub bulionu
  • 1 spore jajko
  • zielenina
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pieprzu,soli

przyrządzanie:

  • Zacznij od ugotowania kalafiora. Gdy będzie już dostatecznie miękki, czyli po około 20 minutach odcedź go i potraktuj widelcem na pół papkę. Nie przejmuj się gdy, co poniektóre kawałki będą większe.
  • Kasze gryczaną ugotuj w mleku lub bulionie i dolej nieco wody, tak przykryć ją w garnczku
  • Po tym czasie odcedź kaszę, przełóż do większej miski i dodaj kalafiora, jajko, zieleninę, łyżkę bułki tartej, sól i pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową
  • Dokładnie wymieszać, następnie mokrymi dłońmi uformuj kilka kotletów. Powinny mieć rozmiar standardowego mielonego.
  • Po uformowaniu kotletów obtoczyć je w bułce tartej.
  • Kotleciki smażyć na ulubionym tłuszczu- najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane po 4-5 minutek z każdej strony.
  • Smacznego!