Oj ten przepis jest hitem wśród wegan i wegetarian. Zero mięsa w kotlecie, a smak grzechu wart. Koniecznie przepisujecie i dajcie znać czy wyszły Wam tak samo pyszne jak nasze!
składniki:
- pół kilo dorodnego kalafiora
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka mleka lub bulionu
- 1 spore jajko
- zielenina
- 1 łyżka bułki tartej
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pieprzu,soli
przyrządzanie:
- Zacznij od ugotowania kalafiora. Gdy będzie już dostatecznie miękki, czyli po około 20 minutach odcedź go i potraktuj widelcem na pół papkę. Nie przejmuj się gdy, co poniektóre kawałki będą większe.
- Kasze gryczaną ugotuj w mleku lub bulionie i dolej nieco wody, tak przykryć ją w garnczku
- Po tym czasie odcedź kaszę, przełóż do większej miski i dodaj kalafiora, jajko, zieleninę, łyżkę bułki tartej, sól i pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową
- Dokładnie wymieszać, następnie mokrymi dłońmi uformuj kilka kotletów. Powinny mieć rozmiar standardowego mielonego.
- Po uformowaniu kotletów obtoczyć je w bułce tartej.
- Kotleciki smażyć na ulubionym tłuszczu- najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane po 4-5 minutek z każdej strony.
- Smacznego!