Delikatny smak krewetek podkreśla sos słodko-kwaśny. Poznaj nasz najlepszy przepis na wykwintne owoce morza.
składniki:
- Porcja krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek marchewki
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1 ząbek drobno startego czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- krewetki obrać i umyć.
- warzywa pokroić w cienkie paseczki.
- rozgrzać oliwę, dodać imbir, warzywa, czosnek i smażyć, aż warzywa zmiękną.
- krewetki smażyć na oleju, a następnie wymieszać z warzywami.
- w miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, wlać do woka i zagotować.
- przed podaniem krewetek polać je sosem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














