Delikatny smak krewetek podkreśla sos słodko-kwaśny. Poznaj nasz najlepszy przepis na wykwintne owoce morza.
składniki:
- Porcja krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek marchewki
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1 ząbek drobno startego czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- krewetki obrać i umyć.
- warzywa pokroić w cienkie paseczki.
- rozgrzać oliwę, dodać imbir, warzywa, czosnek i smażyć, aż warzywa zmiękną.
- krewetki smażyć na oleju, a następnie wymieszać z warzywami.
- w miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, wlać do woka i zagotować.
- przed podaniem krewetek polać je sosem.