Królik w sosie własnym, podbitym śmietaną. Coś pysznego! Idealny dla gości i na niedzielne danie dnia.
składniki:
– 1 tuszka z królika (1 kg)
– ½ pęczku koperku
– 1 łyżeczka białego pieprzu
– 10 łyżek oliwy
– 1 marchewka
– 2 cebule
– ⅓ cukinii
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 szklanka śmietany
– sól
przyrządzanie:
Królika dzielimy na części. Koperek drobno siekamy, mieszamy z pieprzem i oliwą, polewamy mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zamarynowanego królika smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor przez około 15 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, cebule i cukinię, dusimy kolejne 15 minut. Śmietanę przekładamy do miseczki, dolewamy do niej chochlę sosu z patelni. Mieszamy, dodajemy drugą i ponownie mieszamy. Zahartowaną śmietanę przelewamy na patelnię, dodajemy pomidorki koktajlowe i podgrzewamy przez 15 minut. Solimy do smaku.