Czy warto inwestować w olej lniany? Jakie ma właściwości? Oto kilka ciekawostek i nasza opinia na temat oleju lnianego. GŁÓWNA ZALETA OLEJU LNIANEGO Największą zaletą jest spora zawartość, bo około 50% tłuszczu, przede wszystkim omega-3 i omega-6. Są to ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
SÓL. Jak wykorzystać ją podczas sprzątania kuchni?
Sól jest w domu zawsze. Bez niej trudno wyobrazić sobie gotowanie. Jednak jej wachlarz zastosowań wykracza poza sprawy kulinarne. Oto jak można wykorzystać sól podczas sprzątania kuchni. GARNKI JAK NOWE Sól sprawdza się jako środek czyszczący garnki czy ...
10 najzdrowszych na świecie WARZYW!
O zaletach jedzenia warzyw nie będziemy przypominać! Jest ich wiele! Jednak, które powinniśmy wybierać najczęściej, aby cieszyć się zdrowiem i witalnością? Oto 10 najzdrowszych na świecie! WARZYWA Z RODZINY KAPUSTOWATYCH CZYTAJ DALEJ <<<<<<<<<<
PRODUKTY SPOŻYWCZE o długiej dacie ważności
Poniższe produkty możesz kupować na zapas! Ich data ważności jest bardzo długa, a dla niektórych konsumentów nie istnieje. Uważają bowiem, że poniższe produkty nie mają żadnej daty i można je przechowywać latami! 1.RYŻ kolejny produkt >>>
WRZESIEŃ/ PAŹDZIERNIK- sezonowe owoce i warzywa!
Najzdrowiej jest, gdy odżywiamy się sezonowo. Pomidor w zimowe miesiące nie jest tak wartościowy, jak ten który dojrzewa teraz. Prezentujemy sezonowe warzywa i owoce! Na zdrowie! 1.POMIDORY kolejny produkt na następnej stronie >>>
Jak profesjonalnie PASTERYZOWAĆ przetwory?
Czym jest pasteryzacja i jak wykonać ją profesjonalnie? Nasze rady. Pasteryzacja to inaczej obróbka w wysokiej temperaturze, pozwala na zachowanie wielu składników odżywczych np. witaminy C, dlatego, że owoce lub warzywa ogrzewa się dosyć krótko, a przetwarzane ...
BLANSZOWANIE warzyw, owoców- co oznacza ten proces?
W książkach kucharskich często można spotkać termin – blanszowanie. Co to dokładnie oznacza? Podpowiadamy! Blanszowanie spełnia rolę gotowania w przypadku owoców i delikatnych warzyw, takich jak liście szpinaku, dyni, młodych kabaczków, cukinii. Polega na zanurzeniu ich na chwilę ...
Ser Camembert – 3 ciekawostki
We Francji mówi się, że jest tam tyle serów, ile dni w roku. Oto 3 ciekawostki o jednym z najsłynniejszych na świecie czyli Camembercie. Ponoć w XVIII wieku pewien zakonnik, uciekając przed rewolucją, schronił się w wiosce Camembert. ...
Kiedy zbierać kwiaty lipy?
Kiedy zbierać kwiatostany lipy, aby cieszyć się smaczną herbatką w jesienne dni? Nasze wskazówki. Kwiatostan lipy najlepiej zbierać w czasie suszy, gdyż wilgoć znacznie zmniejsza jej właściwości. Obcina się tylko kwitnące wierzchołki. Po ususzeniu kwiaty powinny mieć naturalny ...
Białe winogrona- ciekawostki, zalety spożywania
Winogrona kryją w sobie cudowne właściwości zdrowotne. Ciemne są bogate w żelazo, a jasne w witaminę C. Oto kilka ciekawostek i zalet spożywania winogron. 1. ICH ZALETY WYKORZYSTANO JUŻ 5 tys. lat p.n.e. O dobroczynnych właściwościach winogron przekonali ...















