Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Łatwy przepis na domowy chleb razowy

Pieczenie własnego chleba wcale nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Oto łatwy przepis na domowy chleb razowy - świeży, chrupiący i zdrowy!

IMG_2089

składniki:
• 300 g mąki • 100 g mąki razowej • łyżeczka soli • 20 g świeżych drożdży • szklanka chłodnej wody

przyrządzanie:

  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże i wszystko mieszamy łyżką. Wlewamy wodę i mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 14 godzin.
  • Na blacie kuchennym kładziemy czystą ściereczkę kuchenną, oprószamy ją mąką razową i kładziemy ciasto. PZostawiamy je tak w ciepłym miejscu w kuchni na 1 – 2 godziny do podwojenia objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Na kratce ustawiamy przykryty garnek żaroodporny nagrzewamy go razem z piekarnikiem.
  • Wyjmujemy garnek i umieszczamy w nim ciasto. Garnek przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony -ok 15 minut.

 

ZOBACZ TEŻ: Chlebek bananowy