Pyszne, aromatyczne, pełne migdałów, z soczystymi gruszkami. Oto nasza propozycja na deser. Co Wy na to?
składniki:
- 3 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mielonych migdałów
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jajek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Obierz gruszki.
- Włóż do małego garnka i postaw na małym ogniu – gotuj ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną.
- Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj migdały, ekstrakt waniliowy i wymieszaj całość.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłóż do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki pokrojone na połówki, polej miodem.
- Piecz 50 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















