Pyszne, aromatyczne, pełne migdałów, z soczystymi gruszkami. Oto nasza propozycja na deser. Co Wy na to?
składniki:
- 3 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mielonych migdałów
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jajek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Obierz gruszki.
- Włóż do małego garnka i postaw na małym ogniu – gotuj ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną.
- Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj migdały, ekstrakt waniliowy i wymieszaj całość.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłóż do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki pokrojone na połówki, polej miodem.
- Piecz 50 minut.