Oto przepis na specjalne okazje! Po co kupować torty z cukierni jeżeli możemy je zrobić sami? Oto najprostszy i najsmaczniejszy przepis na torcik truskawkowo-śmietankowy. Z tym przepisem z pewnością ci się upiecze!
składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka truskawek
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
- 5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
przyrządzanie:
Z wody cukru i truskawek ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.
A teraz czas na masę śmietankową:
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów.
ZOBACZ TEŻ: Domowe rafaello