Propozycja na naleśniki zapiekane. Bardzo smaczne i sycące.
składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- szczypta cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 50 dag mięsa mielonego
- 20 dag sera żółtego
- 1,5 szkl. soku pomidorowego
- cebula
- 25 dag pieczarek
- pół szkl. śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
przyrządzanie:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Odstaw na 30 minut. Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
- Cebulę drobno posiekaj, ser zetrzyj na wiórki, pieczarki obierz i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju usmaż mięso z cebulą, później dodaj pieczarki, smaż ok. 10 minut.
- Następnie dodaj szklankę soku pomidorowego i duś 30 minut. Gdy farsz zgęstnieje, dopraw. Po około 10 minutach dodaj śmietanę (3 łyżki zostaw).
- Naleśniki posyp serem (trochę pozostaw na posypanie wierzchu), następnie nałóż farsz, zwiń naleśniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- możesz polać sosem pomidorowym i śmietaną albo posypać serem żółtym. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut.