Szybkie, proste i pyszne danie - naleśniki ze szpinakiem i serem! Jeśli masz dosyć śniadań na słodko, będzie to znakomita alternatywa. Równie dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe! Pycha!
składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenie
- opakowanie mrożonego szpinaku
- mała cebula
- 100 g mascarpone
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
- ser żółty do starkowania
- świeża bazylia do przyozdobienia
przyrządzanie:
Wymieszaj jajka, mąkę, mleko, wodę i sól na gładką masę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki na złoty kolor.
Rozgrzej olej na patelni i przysmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj rozmrożony już szpinak i przyprawy. Po chwili podsmażania dodaj też mascarpone – wymieszaj, aż farsz będzie w miarę gładki.
Wypełnij naleśniki farszem i posyp starkowanym serem żółtym.
Przyozdób świeżą bazylią.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Zielone naleśniki