Niezwykle sycący obiad. Oto czerwona papryka, w której zamknięty jest pyszny i pożywny farsz: z mięsa mielonego, kaszy gryczanej i warzyw.
składniki:
- 3-4 duże papryki
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek (5-6)
- pieprz, sól do smaku
- czerwona słodka papryka w proszku, oregano, szczypta chili
- 1-2 łyżki oleju do smażenia oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Kaszę gryczaną gotuję na sypko według wskazówek na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam olej, szklę cebulę do miękkości, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażam i dokładam pieczarki. Całość duszę na niewielki ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dokładam mięso i smażę całość do momentu, aż mięso straci swoją surowość. Całość duszę kolejne 2-3 minuty, kiedy pomidory rozpadną się i puszczą sok dokładam kaszę gryczaną, mieszam.
W między czasie przygotowuję papryki. Myję je, osuszam, odcinam wierzch i usuwam gniazda nasienne. Papryki w środku lekko smaruję oliwą z oliwek i nakładam farsz dociskając go dokładnie łyżką.
Formę do pieczenia lekko natłuszczam lub wykładam folią aluminiową, papryki stabilnie układam i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-45 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy