Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są znakomitą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Podawaj je z rybą, mięsem lub jako osobne danie.

składniki:
- około 5 dużych ziemniaków
- świeże zioła (tymianek, bazylia, rozmaryn)
- 1 mała cebulka
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- pieprz świeżo mielony
przyrządzanie:
- Ziemniaki myjemy i kroimy w plastry lub łódeczki.
- W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z posiekanymi ziołami.
- Ziemniaki prószymy solą i pieprzem, a następnie polewamy marynatą.
- Na wierzch posypujemy posiekaną cebulką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
ZOBACZ: Słodkie placuszki z cynamonem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













