SKŁADNIKI:
- 8 średnich ziemniaków,
- 2-3 sztuki Kiełbasy szlacheckiej Gobarto
- kilka gałązek rozmarynu
- masło lub olej
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać i umyć. W każdym ziemniaku ostrożnie zrobić nacięcia do 3/4 głębokości w odstępach 0,5 cm. Kiełbasę szlachecką Gobarto pokroić w plasterki, a następnie delikatnie wsunąć każdy z nich do powstałych po nacięciu kieszonek w ziemniakach. Posypać solą i pieprzem oraz odrobiną pociętych igiełek rozmarynu. Posmarować tłuszczem. Piec przez ok.45 minut pod przykryciem z pergaminu w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia zdjąć pergamin, aby ziemniaki się nabrały złotego koloru.
Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: Francuskie warkocze z Szynką Gobarto